توکن حاکمیتی چیست؟
در این مقاله سعی شده است اطلاعات جامعی در مورد توکن حاکمیتی ارائه شود
توکن حاکمیتی چیست؟
یکی از اهداف ساخت و عرضه بیت کوین بهعنوان اولین ارز دیجیتال، افزایش کنترل افراد بر داراییها و غیرمتمرکزشدن فعالیتهای مالی بود؛ هدفی که امروزه بهعنوان پایه و اساس فعالیت ارزهای دیجیتال و بلاک چین شناخته میشود.
پس از عرضه بیت کوین و گسترش استفاده از فناوری بلاک چین، سازمانهای بلاک چینی نیز بهدنبال راهی برای فعالیت بهصورت جامعهمحور بودند تا قدرت فقط دراختیار یک شخص یا گروهی کوچک نباشد. درحالحاضر، این هدف با کمک توکنهای حاکمیتی امکانپذیر است.
بسیاری از شرکتهای سنتی متمرکز را یک فرد یا هیئتمدیره اداره میکند. این گروههای کوچک مدیریتی قدرت زیادی دراختیار دارند و نحوه مدیریت بودجه و استراتژی کلی پروژه را میتوانند تعیین کنند.
این گروه مدیریتی برای تصمیمات خود الزامی به نظرخواهی یا تأیید جامعه پروژه و مشتریان ندارند؛ بههمیندلیل، در اغلب اوقات شرکت همسو با منافع این افراد مدیریتی فعالیت میکند.
برای رفع این مشکل، استفاده از توکن حاکمیتی در سازمانها و شرکتهای غیرمتمرکز بلاک چینی رواج پیدا کرده است تا روش حکمرانی و مدیریتی عادلانه و غیرمتمرکز و شفافتری ارائه دهند.
به این سازمانها سازمان غیرمتمرکز خودمختار یا دائو (DAO) گفته میشود که میتوانند بهطور کاملاً مستقل و بدون مدیریت مرکزی فعالیت کنند. توکن حاکمیتی این فرصت را برای نهادهای مذکور فراهم کرده است تا عادلانه و سالم توسعه یابند.
چرا توکن حاکمیتی اهمیت فراوانی دارد؟
درواقع، توکن حاکمیتی ارزی دیجیتال است که به دارندگان قدرت میدهد تا درزمینه تغییرات پیشنهادی در شبکه و سازمان بلاک چینی حق رأی داشته باشند. معمولاً هر توکن حاکمیتی برابر با یک حق رأی است. امروزه، توکنهای حاکمیتی به یکی از ویژگیهای مهم اکوسیستم DeFi تبدیل شدهاند.
با استفاده از توکنهای حاکمیتی، قدرت در میان تمام شرکتکنندگان و علاقهمندان پروژه عادلانه تقسیم میشود. این موضوع میتواند راهحلی برای بسیاری از مشکلات شرکتها و سازمانهای سنتی مانند فساد در میان مدیریت و نبود شفافیت و تصمیمات اشتباه باشد.
این توکنها به هر شرکتکننده و فعال در اکوسیستمهای غیرمتمرکز این فرصت را میدهد تا نظر خود را به گوش توسعهدهندگان برسانند و در نحوه فعالیت و مدیریت پروژه مشارکت داشته باشند. همچنین، توکنهای حاکمیتی باعث ایجاد جامعهای وفادار برای پروژه غیرمتمرکز میشود و حس تعلق به آن پروژه را به دارندگان میدهند.
علاوهبراین، رأیگیریها و مشارکت کاربران در توسعه پروژه هنگام تصمیمات سخت به توسعهدهندگان کمک میکند. شایان ذکر است که توکن حاکمیتی به توسعهدهندگان امکان میدهد تا با جامعه تعامل بیشتری برقرار کنند و با دریافت بازخورد از کاربران، مشکلات پروژه را شناسایی و رفع کنند.
کاربردهای توکن حاکمیتی
کاربرد اصلی توکنهای حاکمیتی تصمیمگیری درباره تغییرات و نحوه مدیریت پروژه و سازمان غیرمتمرکز است. هر پروژه باتوجهبه نیاز و نحوه فعالیت، توکن کاربردی خود را عرضه میکند که ویژگیهای متفاوتی از دیگر توکنهای کاربردی دارد.
هر پروژه قوانین خود را برای توکنهای حاکمیتی دارد و ممکن است نحوه کارکرد و توزیع یک توکن حاکمیتی در پروژهای با پروژه دیگر کاملاً متفاوت باشد. همچنین، نحوه مشارکت افراد در رأیگیریها به پروژه و قوانین آن بستگی خواهد داشت.
شایان ذکر است که داشتن توکنهای حاکمیتی به کنترل تماموکمال در یک شبکه منجر نمیشود و دارندگان این توکنها فقط این حق را دارند تا درباره تغییرات پارامترهای انتخابی و مشخصشده در رأیگیریها شرکت کنند.
آشنایی با برخی از مهمترین توکنهای حاکمیتی
اگر به سرمایهگذاری و استفاده از توکنهای حاکمیتی علاقهمند شدهاید، درحالحاضر گزینههای زیادی در بازار وجود دارند و صدها پروژه متنوع بلاک چینی توکنهای حاکمیتی خود را عرضه کردهاند. درادامه، برخی از مهمترین توکنهای حاکمیتی بازار آورده شده است.
یرن فایننس (YFI)
YFI توکن بومی پروتکل یرن فایننس است که با هدف تأمین مالی و ارائه خدمات تجاری به پروژههای غیرمتمرکز فعالیت میکند. توسعهدهندگان یرن فایننس بهمنظور ایجاد پروژه جامعهمحور، توکن حاکمیتی YFI را عرضه کردهاند که به کاربران امکان میدهد تا در تصمیمات و تغییرات پروتکل حق رأی داشته باشند و تصمیمگیری کنند.
اتریوم نیم سرویس (ENS)
ENS از دیگر توکنهای حاکمیتی برتر بازار است. اتریوم نیم سرویس در اواخر سال ۲۰۲۰ عرضه شد و در زمان راهاندازی سروصدای زیادی در فضای ارزهای دیجیتال و وب ۳.۰ بهپا کرد. با رشد و گسترش استفاده از این سرویس، توکن حاکمیتی ENS نیز موفق شد تا توجهات زیادی را به خود جلب کند.
میکر (MKR)
میکر امروزه یکی از برترین پلتفرمهای وامدهی دیفای و وب ۳.۰ است که توکن حاکمیتی آن MKR نام دارد. کاربران با دراختیار داشتن توکن MKR، میتوانند در پیشنهادها و تغییرات قوانین میکر حق رأی داشته باشند.
یونی سواپ (UNI)
در چند سال گذشته، صرافیهای غیرمتمرکز بسیار محبوب شدهاند و یونی سواپ ازجمله برترین آنها بهشمار میرود. یونی سواپ توکن بومی خود را به نام UNI عرضه کرده است که دارندگان آن مانند دیگر توکنهای حاکمیتی میتوانند در روند توسعه یونی سواپ مشارکت کنند.
کامپاند (COMP)
کامپاند پروتکل دیفای فعال در حوزه وام دهی غیرمتمرکز است و توکن حاکمیتی آن نام COMP دارد. تعیین و تغییر در وثیقههایی که برای وامها پذیرفته میشود، ازجمله حوزههایی است که کاربران با این توکن میتوانند درباره آن تصمیمگیری کنند.