آشنایی با ارز دیجیتال ریپل
در این مقاله سعی شده است اطلاعات جامعی در مورد ارز دیجیتال ریپل ارائه شود
ریپل با XRP فرق دارد!
وقتی مردم نام ریپل را میشنوند، بلافاصله فکرشان به سمت ارز دیجیتال آن یعنی XRP میرود. اما اولین نکته اساسی که باید بدانید این است که ریپل با XRP کمی فرق دارد. در واقع ریپل با سایر ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین یا اتریوم هم تفاوتهای زیادی دارد.
وقتی ارز دیجیتال اتریوم (ETH) میخرید، به این معنی است که روی شبکه اتریوم سرمایهگذاری میکنید. وقتی ارز دیجیتال (BTC) میخرید یعنی روی شبکه بیت کوین سرمایهگذاری میکنید اما وقتی ارز دیجیتال XRP میخرید الزاما روی ریپل سرمایهگذاری نکردهاید.
البته در بین جامعه ارزهای دیجیتال وقتی نام ریپل به میان میآید، منظور همان ارز دیجیتال XRP است اما لازم است بدانیم که این دو مفهوم در حقیقت با یکدیگر متفاوت هستند.
ریپل یک شرکت است و XRP یکی از محصولات این شرکت
ریپل (Ripple) یک شرکت بزرگ واقع در سانفرانسیسکو آمریکاست که برای بانکها و نهادهای مالی، محصولات مالی غیرمتمرکز میسازد. هدف ریپل این است که بتواند انتقال پول بین بانکی و بینالمللی را سریعتر، ارزانتر و غیرمتمرکزتر کند که البته این هدف تا حد زیادی محقق شده است و اکنون بانکها و شرکتهای مالی بزرگی برای انجام انتقالهای پولی خود از محصولات ریپل استفاده میکنند.
ریپل چند محصول گوناگون برای بانکها و موسسات مالی طراحی کرده است که فقط یکی از آنها با ارز دیجیتال XRP کار میکند. بنابراین، شما وقتی XRP میخرید، روی یکی از محصولات شرکت ریپل سرمایهگذاری کردهاید نه خود ریپل.
هدف ریپل
ریپل میخواهد یک شبکه پرداخت و ارتباطی امن و غیرمتمرکز را برای موسسات مالی سراسر جهان فراهم کند. میتوان گفت که هدف ریپل کاملا در تضاد با بیت کوین است.
در حالی که بیت کوین با هدف تراکنشهای همتا به همتا و حذف واسطهها و بانکها روی کار آمده است، رپیل عقیده دارد که بانکها به خودی خود بد نیستند و فقط نحوه انجام کار آنهاست که باعث ایجاد مشکلات پرداختی و انتقال پول میشود.
ریپل قصد دارد تا با عرضه محصولات بانکی غیرمتمرکز، مشکل تبادلات بینالمللی پول در جهان را برای همیشه حل کند. سالانه بیش از ۱۵۵ تریلیون دلار پول به صورت برون مرزی در سراسر جهان جابهجا میشود. مشکلات انتقال پول توسط بانکها و موسسات مالی سالهاست که حلنشده باقی مانده است و با توجه به رشد فناوری، هنوز انتقال بینالمللی پولهای کلان بین ۳ تا ۷ روز طول میکشد که نیازمند کارمزدهای بسیار بالا و انجام کاغذ بازیهای زیادی است. رپیل میخواهد به این مشکلات برای همیشه پایان داده و بخش بزرگی از انتقالات پول را انجام دهد.
البته ریپل رقیبان بسیار سرسختی در سر راه خود دارد که مهمترینشان سوئیفت است. مزیت ریپل نسبت به سوئیفت، توزیعشده بودن و سرعت بالای تراکنشهاست. استلار را هم میتوانیم یکی دیگر از رقیبان ریپل بدانیم.
ارز دیجیتال XRP
ارز دیجیتال XRP، یک دارایی دیجیتال است که توسط شرکت ریپل ساخته و عرضه شده است. در زمان نگارش این مقاله، این ارز دیجیتال در رده سوم بازار ارزهای دیجیتال قرار دارد. همانطور که گفتیم XRP در حال حاضر فقط روی یکی از محصولات ریپل یعنی xRapid کاربرد دارد.
ارز XRP استخراج نمیشود. تمام ۱۰۰ میلیارد واحد آن در سال ۲۰۱۳ توسط شرکت ریپل صادر شد. در آن زمان، حدود ۲۰ میلیارد واحد از تمام توکنها به بنیانگذاران این شرکت رسید و ۸۰ درصد باقیمانده توسط شرکت در یک سپرده غیرمتمرکز نگهداری شد تا آرام آرام به بازار تزریق شود. هر ماه ۱ میلیارد واحد XRP به بازار تزریق میشود.
ارز دیجیتال XRP روی یک دفتر کل توزیع شده به نام ایکسآرپی لجر (XRP Ledger) منتقل میشود. تراکنشهای این ارز دیجیتال توسط نودهایی که روی این دفتر کل قرار دارند، تایید میشوند.
از مزیتهای XRP میتوان به سرعت تراکنشهای فوقالعاده بالا و کارمزدهای به شدت پایین اشاره کرد. در حال حاضر تکمیل شدن هر تراکنش ریپل فقط حدود ۴ ثانیه طول میکشد و میتوان میلیونها دلار پول را فقط با چند دلار کارمزد انتقال داد.
آیا ریپل غیرمتمرکز است؟
بسیاری از منتقدان ریپل بر این عقیده هستند که این شرکت و ارز دیجیتال آن (XRP) غیرمتمرکز نیستند و نمیتوانند در دسته کرپتوکارنسیها قرار بگیرند. با این حال این شرکت مدعی است که تمرکز و کنترل خاصی بر روی محصولات خود ندارد و به نوعی آن را اثبات هم کرده است.
با اینکه تعداد اعتبارسنجهای تراکنش (نودها – Nodes) در دفتر کل ریپل (XRP Ledger) بسیار کم است، اما هر کسی میتواند به عنوان نود که در اجماع ریپل به آن سرور (Server) گفته میشود، فعالیت کند. البته سرور شدن در ریپل یک سری شرایط خاص دارد، اما به هر حال هر کسی میتواند به صورت مستقیم به دفتر کل متصل شود. اصل کار تایید تراکنشها توسط نودهایی خاص که به Unique Node Lists شهرت دارند، انجام میپذیرد. زمانی که ۸۰ درصد از نودهای اعتبارسنج، اعتبار یک تراکنش را پذیرفتند، تراکنش تایید میشود.
ریپل بارها اعلام کرده است که به دنبال افزایش تعداد نودهای اعتبارسنج است تا به تمرکززدایی بیشتر شبکه کمک کند. پروتکل XRP Ledger، متن باز و دارای یک سری قواعد خاص است که هر کس برای استفاده از آن باید قوانین را بپذیرد. بنابراین از نظر تئوری، در صورت نابود شدن شرکت ریپل، دفتر کل XRP Ledger و ارز دیجیتال XRP به کار خود ادامه میدهند. با این حال، اگر شرکت ریپل از بین برود، قطعا تاثیرات بسیار زیادی بر روی قیمت و کاربردپذیری XRP خواهد گذاشت.
با تمام این حرفا میتوان گفت که ریپل تقریبا یک شبکه نیمه متمرکز و غیرشفاف است و هنوز نمیتوان به طور قطع غیرمتمرکز بودن آن را تایید کرد. از سوی دیگر شاید بتوان گفت که ریپل برای رسیدن به اهدافش خیلی نیاز به غیرمتمرکز بودن ندارد.